24 Kasım 2011 Perşembe

Koruk Salatası

İyi bir blog için bol bol yemek tarifi yayınlamanın ne kadar önemli olduğunu farkedip de çiçeği burnunda bloğuma yemek tarifi koymasam olmazdı. Bizim İzmir civarında Koruk Salatası nasıl yapılır anlatarak Laforgue'un Mutfağı yazı serisini başlatalım. 
 
Öncelikle malzemelerimiz;
 
Zeytinyağı 
Acur 
Soğan  
Domates 
Sarımsak 
Koruk  
varsa taze nane ve maydanoz.
 
Malzemelerin miktarı konusunda kesinlikle hislerinize güvenin ve kişi sayısına göre belirleyin.  Acur bulamazsanız salatalık da olur ama siz siz olun acur bulmaya çalışın. En iyi tadı acur ile yakalarsınız. 
 
Öncelikle
derin bir kabın içine acur, soğan ve domatesleri -domatesler kendi tarlanızdan değilse elbette önce kabuklarını soyun- tavla zarını geçmeyecek büyüklükte doğruyoruz (bu salata çatal değil kaşıkla yeniliyor ki zaten çorba kıvamında olacak) . Ayrı bir kapta koruk salkımlarını (Hiç tane tane ayıklayacağım diye uğraşmayın doğrudan salkımları kullanın) havan eli marifeti ile, havan eli yoksa doğrudan yumruğunuz ile bir güzel ezin. sağlam tane kalmayacak. koyu yeşil suyunun aktığını göreceksiniz korukların. 
 
Şimdi bu suyu önceden malzemeleri(domates,soğan..vb.) doğradığınız kabın içine süzün. ezdiğiniz korukları avuç içinize alıp yine diğer malzemeleri doğradığımız kabın(bu kaba kısaca herbie diyelim bundan sonra) üzerinde iyice sıkıp sularının herbie'ye akmasını sağlayın. İşimiz daha bitmedi, korukları avucumuzun içinde sıktıktan sonra yine korukları dövdüğümüz kaba koyuyoruz ve üzerine yaklaşık bir çay bardağı içme suyu ekliyoruz. Parmaklarımızla kabı iyice karıştırıp koruklar ile suyun bütünleşmesini sağlıyor hatta yumruğumuzla koruklara yukarıdan baskı yaparak bu bütünleşmeyi pekiştiriyoruz. Göreceksiniz ki suyun rengi yeşile dönecek. Bu suyu yine herbie'ye döküyoruz ve korukları alıp yine avucumuz marifeti ile herbie'nin üzerinde sıkıyoruz. Korukları ezdiğimiz kaba içme suyu ekleyip koruklarla bütünleştirme ve akabinde herbie'ye su-koruksuyu karışımını dökme işlemini 2-3 kere daha tekrarlayoruz. 
 
Salatamız çorba kıvamına geldi ama şimdi işin en hassas yerine geldik, sarımsakların eklenmesi. Yine salata malzemesinin miktarına göre sarımsak miktarını belirleyin, bu konuda kesinlikle hislerinize güvenin yanılmazsınız. Ama illaki bize sayı söyle gram söyle biz yapamayız başka türlü derseniz. Hayhay hemen söyleyeyim 3 domates, 2 orta boy acur ve 1 orta boy soğan, 2 salkım koruk  için yaklaşık 6-7 diş sarımsak kullanmanız lazım.
 
Sarımsak ekleme kısmı önemli ve biraz meşakkatli. Sarımsakları havanda cıvık cıvık hale gelecek şekilde iyice dövüyoruz. Elimize bir tane çay kaşığı alıp ezdiğimiz sarımsakları karıştırmaya başlıyoruz. karıştırırken üzerine azar azar zeytinyağı ekliyoruz. Zeytinyağı azar azar eklemek ve sürekli karıştırmak önemli. Yoksa sarımsak kesilir. Göreceksiniz ki siz karıştırıp zeytinyağ ekledikçe sarımsak ezmesi sarı renkli bir muhallebi haline gelecek. Alabildiği kadar zeytinyağ koyuyoruz sarımsağın içine. Zaten belli bir noktadan sonra sarımsaklar zeytinyağını emmemeye başlıyor. Sarımsak artık döktüğümüz yağı emmemeye başladığı an zeytinyağını eklemeyi  bırakıyoruz. Şimdi sarımsak muhallebimizi salatamızın içine koyup karıştırıyoruz salatayı. İşte bu kısım gerçekten büyülü. salatamızın suyu açık yeşil renkteyken, sarımsağı koyup karıştırdıktan sonra hani yemeklere terbiye yaptığınızda   sarı renk olur ya  yemeğin suyu aynı onun gibi sarıya dönüyor.
 
Salatamız hazır. son olarak üzerini taze nane ve maydanozla süsleyip içine bir kaç tane buz atıyoruz. Artık kepçe ile kaselere servis yapabilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...