23 Kasım 2011 Çarşamba

Ekşi Sözlük logosundaki siyah bant



Biraz önce Ekşi Sözlük'teki hesabımı kapattım. Çoğunuz bir süredir Ekşi Sözlük yazarlarına karşı birbirinin peşi sıra davalar açıldığını biliyorsunuz. En son Haziran ayının sonlarına doğru bir yazarın bilgilerinin Ekşi Sözlük tarafından savcılığa verilmesiyle birlikte bir dizi olay yaşanmış, Ekşi Sözlük LTD'nin ben görmedim, bilmiyorum, duymaya ve bir şey söylemeye de niyetim yok tutumu yüzünden bir çok yazar sözlük hesaplarını silmişti.

En son Mehmet Baransu tatsızlığında da Ekşi Sözlük yönetimi (şirket), tavırsızlığını ne yazık ki değiştirmedi. "Allah yok, din yalan" türü beyanların hakaret kabul edilmesinin acayipliği bir yana, sansüre karşı mücadelede bir taraf olduğunu her fırsatta söyleyen, ekşi sözlük logosuna siyah bant çekerek bunu cümle aleme duyuran ekşi sözlük yönetimi, nedense Twitter ve basında, bahsi geçen yazarlar üzerinden linç kampanyası düzenlenirken yani sorun tam da ifade özgürlüğü iken dut yemiş bülbül gibi davranmakta sakınca görmedi.

Ne zaman ki Twitter'da #ekşisözlükkapatılsın etiketi trend haline geliyor işte o an sözlük içerisindeki Olay Butonu $lang diye yanıyor;

"kamuoyunun gündemine düşen tepkilerin çıkış noktası, kamuoyunca az da olsa tanınmış bir şahsın kendi hakkında yazılanları sildirmek istemesi ve bu konuda hukuka uygunluktan dolayı ret cevabı alması üzerine gerek twitter üzerinden, gerekse telefonlarımızdan bize yönelik akıl almaz iftiralarda bulunacağına dair çeşitli tehditlerde bulunması ve bu tehditlerinin göz ardı edilmesi üzerine kendi çevresinde sözüne güvenen talihsiz insanları kışkırtmasıdır.

ekşi sözlük tamamen yasalara uygun olarak faaliyet göstermektedir. yer sağladığı içeriklerin de gerek nefret söylemi gerek hukuka aykırılık içermemesine özen göstermektedir. tüm sosyal medya sitelerinde (twitter, facebook ve benzeri siteler) olduğu gibi, ekşi sözlük'te de her gün onbinlerce yazar tarafından binlerce farklı görüşte içerik girilmektedir. ekşi sözlük gelen şikayetlere maksimum önem göstermekte fakat her kişi için olduğu kadar kullanıcılarının da hukuk çerçevesindeki fikir ifade özgürlüklerini koruma konusunda taviz vermemeyi sürdürmektedir. gerek btk gerekse ekşi sözlük üzerinden gönderilen şikayetler ciddiyetle denetlenmekte, hukuka aykırı tüm içerikler kaldırılmaktadır. dolayısıyla sadece islam dini ve peygamberine değil, hiçbir dine veya kutsal kabul edilen değere hakaret niteliği taşıyan içeriğin ekşi sözlük içerisinde barındırılması mümkün değildir. çıkarılan söylentilerin tamamı tek bir şahsın kişisel çıkarları için yürüttüğü kışkırtma kampanyasının sonucudur. toplumsal hassasiyetler ucuz bir kampanyaya alet edilmiştir. bu konuda ekşi sözlük'e yapılan tehditler ve edilen hakaretlerin takibi hukuki yollardan yapılacaktır.

tüm bu akılalmaz süreç içerisinde bize destek olan, sağduyulu insanlara ekşi sözlük olarak teşekkür ederiz. (bkz: #eksisozlugedokunma
) "


"Yazarıma dokunma"" diyemeyen, yazarlarına açılan davalarda üç maymunu oynayan  Ekşi Sözlük Ltd. iş  #ekşisözlükkapatılsın şekline geldiğinde, durum kendi kurumsal kimliğini ilgilendiren bir şey haline geldiği için  şişman bir devekuşu misali kafasını kumdan çıkarıp canlanıyor, tüm heybeti ile kampanyalar başlatıyor.  

Bu hareket ile Ekşi Sözlük Ltd için o platformda yazan yazarların aslında değer taşımadığını anlıyoruz. İşin doğrusu o logosuna koyduğu siyah bantın, tüm o sansüre karşı mücadele tavrının aslında gazozdan olduğunu anlıyoruz. 

Neden yazarlarını sağmal inek gibi gören  böyle bir yapıyı yazılarımızla desteklemeye devam edelim ki?

Özet geçersek;
  • Ekşi sözlük şirket olarak, hala yazıları yüzünden dava açılan yazarlarına hukuki destek vermek için bir hukuk departmanı oluşturmamakta ısrar ediyor.  
  • Ekşi sözlük şirket olarak, hala bu tip davalar karşısında kamuoyu oluşturmak için gerekli çabayı göstermiyor.

  • Ekşi sözlük şirket olarak, hala,  hiç bir çaba göstermediği, fikirleri yüzünden bir yazarına dava açıldığında taraf olmadığı halde, bizlerle dalga geçer gibi o siyah bantı logosunda tutmaya devam ediyor.
O siyah bant en kısa zamanda  kaldırılsın lütfen. Sevgili şirket yöneticileri siz  en iyisi Medine yeşili bir bant yapın hem gidişata da uygun olur .
Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...