
Malzemeler şu şekilde;
- Kırmızı mercimek
- Orta boy soğan
- Büyük bir havuç
- Orta boy patates
- Bir tane orta boy kereviz (baş kısmı, dilerseniz yapraklarını da kullanabirsiniz, sapları kullanmayın)
- Salça
- Yağ (Ben zeytinyağ kullanıyorum, siz zevkinize göre kullanın.)
Soğan, havuç, patates, havuç ve kerevizi bir güzel küçük küçük doğruyoruz vitamini kaçacak diye bir korkunuz yoksa doğrudan rendeleyin,
ben rendeliyorum. Doğradığımız/rendelediğimiz sebzelerimizi normal bir tencereye
koyuyoruz. Ben patlar diye bir paranoyam olduğu için düdüklü tencereyi evime sokmuyorum. Benim gibi acayip korkuları olan birisi değilseniz elbette düdüklüye de koyabilirsiniz. Şimdi sebzelerin tencerede kapladığı yere bakarak ne kadar
mercimek koyacağımıza karar verme aşamasındayız. Ben sebzelerin iki katı hacimde mercimek koyuyorum o yüzden ölçümüz bu. Mercimekleri yıkayıp ekleyin efendim . Mercimeği koyduktan sonra sıra suyu koymakta. Sebzeli mercimekli karışımı yaklaşık 3-4 parmak geçecek kadar su yeterli oluyor. Şimdi tüm karışımı kaynatmaya başlayın. İyice kaynasın.
ben rendeliyorum. Doğradığımız/rendelediğimiz sebzelerimizi normal bir tencereye
koyuyoruz. Ben patlar diye bir paranoyam olduğu için düdüklü tencereyi evime sokmuyorum. Benim gibi acayip korkuları olan birisi değilseniz elbette düdüklüye de koyabilirsiniz. Şimdi sebzelerin tencerede kapladığı yere bakarak ne kadar
mercimek koyacağımıza karar verme aşamasındayız. Ben sebzelerin iki katı hacimde mercimek koyuyorum o yüzden ölçümüz bu. Mercimekleri yıkayıp ekleyin efendim . Mercimeği koyduktan sonra sıra suyu koymakta. Sebzeli mercimekli karışımı yaklaşık 3-4 parmak geçecek kadar su yeterli oluyor. Şimdi tüm karışımı kaynatmaya başlayın. İyice kaynasın.
Bazı mercimekler çok su çekiyor. o yüzden eğer suyu tamamen çektiğini hissederseniz kaynar su ekleyin dışarıdan. Tüm malzemelerin tamamen yumuşaması gerekiyor. Bir çatal ile kaynamakta olan sebzeli mercimekli karışımdan biraz alıp yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ediyoruz. Bütün malzemeler ezilecek kıvama geldikten sonra tencereyi ocaktan alıyoruz. Blender/el blenderi eğer yoksa tel süzgeç o da yoksa plastik makarna süzgeci marifeti ile tüm malzemeleri eziyoruz. Tel süzgeç ve plastik makarna süzgecinde ezici alet olarak kaşık kullanacaksınız. Öğrencilik zamanlarımda evimde blender benzeri bir aletim olmadığı için mercimek çorbasını makarna süzgeci ile yapmak zorunda kalıyordum. bu yüzden bu konuda biraz deneyimliyim. Nasıl yapacağınızı anlatayım;
Biliyorsunuz plastik makarna süzgeçleri, altta kase gibi olan kısım ve üstteki delikli süzgeç kısmından oluşuyor. Biz alttaki plastik kase gibi olan kısmı kullanmayacağız. Üstteki süzgeç kısmını alıp boş bir tencerenin üzerine koyuyoruz. bizim mercimeği yaptığımız tenceredeki malzemeyi süzgece boca ediyoruz, sıvı kısım doğrudan süzgecin altındaki tencereye akacaktır, kaşıkla süzgeçin içini karıştırıp sıvı kısmın tamamen akmasını sağlıyoruz. Süzgeç kısmını içindeki katı malzeme ile beraber pişirme işini yaptığımız tencerenin üzerine yerleştirip katı malzemeyi tahta bir kaşık ile eze eze katı malzemenin tencereye geçmesini sağlıyoruz. Arada diğer tencerede kalan sıvıdan azar azar süzgecin üzerindeki katı malzemeye dökerseniz ezme işi kolaylaşır. Ama tüm bunlarla uğraşmaktansa küçük bir mutfak robotu almak daha iyi.
Kendi damak tadınıza göre belirlediğiniz incelikte tüm malzemeyi ezdikten sonra ocağa başka bir tencere yerleştiriyoruz. Bu tencere içerisinde yağı (iki çorba kaşığı yağ koyuyorum ben ama siz keyfinize göre koyun) kızdırıp salçamızı (Bir çorba kaşığı) bir güzel kavuruyoruz ve üzerine önceden bir güzel ezdiğimiz çorbamızı döküyoruz. Tercihe göre tuz koyup çorbamızı karıştırarak bir taşım kaynatıyoruz. Ambrosia hazır, afiyet ile tüketebilirsiniz.
yep! ellerine sağlık laforque. yalnız ben mercimekli çorbaya kereviz ve havuç koymuyordum. sadece bir orta boy patates ve soğan. bu senin tarif çok iştahımı açtı. bir de, tercihen tabii, servis ederken, bir yemek kaşığı kızgın tereyağını kırmızı ve kara biberle sos yapıp üstünde cozurdatmak güzel oluyor:)
YanıtlaSilÖzellikle kereviz çok yakışıyor Aglea. Kesinlikle denemelisin. Kaynamaya yakın kerevizin yapraklarını da atıyorum, çok güzel oluyor. Havuç ise patatesin verdiği tadı dengeliyor. Dediğin gibi üzerine tereyağ da dökmek lazım :) Yanına da yağda çevirilmiş kuru biber ah ahh canım çekti. İyi ki dün Mercimek çorbası yapmışım, dolapta var.
YanıtlaSilBrokoli çorbası tarifi de isteriz!
YanıtlaSil