28 Kasım 2011 Pazartesi

Cafe Laforgue'u Bolivya'dan Wara ile açıyoruz


Cafe Laforgue'u Güney Amerika'dan bir Progressive Rock grubu ile açalım istedim. Güney Amerika ve Progressive Rock kelimeleri yanyana gelince çoğumuzun aklına hemen Los Jaivas gelir. Bu gün paylaşacağım grup Los Jaivas değil. Bolivya'dan bir grup 'Wara'.  Bolivya komşuları Arjantin ve Şili'nin aksine Progressive Rock ile ilgili fazla üretimin olmadığı bir ülke. 1971 yılında Arjantin'deki  B.A. Rock festivalinden dönen iki genç bu eksikliğin farkına varıp biz neden yapmıyoruz ki diyorlar.  Bu iki genç yani sonradan grubun vokalisti olacak olan Dante Uzquiano ve Basçı Omar Leon Arjantin-Bolivya sınırında bu grubu kurmaya karar verdiklerinde şüphesiz 40 sene boyunca  onlarca albüme imza atacakları büyük bir maceraya giriştiklerini bilmiyorlardı. İkili yanlarına  Jorge Cronembold,  Pedro Sanjines, Natainel Gonzales ve Calos Daza gibi müzisyenleri de alarak 72 yılında Grubu kurdular. Gruba isim olarak   Aymara dilinde yıldız anlamına gelen 'wara' kelimesini seçmeleri aslında ne tip bir müzik yapacaklarını da ortaya koyuyordu. Grup için müzik yapmak bir kimlik mücadelesiydi. Onlara göre Bolivya'nın gelişmesi yerli kültürü ile barışmaktan geçiyordu. Ancak blue jean ve deri ceketleri ile partiden partiye koşan gençler kendi kültürlerinden uzaklaşmış, kendi kültürlerini küçümser haldeydiler. Bu yüzden o gençleri de etkileyecek, kendi kültürleri ile kucaklaşmalarını sağlayacak bir formül buldular. Ulusal Rock'tı bu formülün adı (Bizim Anadolu Rock'ı çağrıştırıyor sanki). Bu formülü 1973 yılında çıkardıkları ilk albümleri El Inca'da uygulayan grup albüm kapağına da Bolivya'nın başkenti yakınlarında kutsal bir antik yerleşim olan Tiwanaku şehrindeki Puerta del Sol yani güneş kapısındaki kabartmalardan birini koydu. El Inca albümü folk, psychedelic, senfonik ve progressive öğelerin güzel bir harmanıydı .




Özellikle Dante Uzquiano'nun vokalleri ve klavyeci Pedro Sanjines'in performansı albüme damga vurdu. 73 Şili darbesi ve Inti Illimani'nin sürgünken yaptığı müzik grubu daha da politikleştirdi ve grup yavaş yavaş progressive rock'tan uzaklaşıp folk müziğe kaydı.

Sonuç olarak  Wara, progresifliği tek albümle sınırlı olsa da progressive rock adına Güney Amerika'nın göğsünü kabartacak bir iş yaptı. İyi ki de yaptı.

Korsan Faaliyet için tıklayınız



Not: Friendfeed hesabımı kapatınca ne yazık ki Friendfeed'te Cafe Laforgue'un  içindeki tüm paylaşımlar da silinmiş oldu. Friendfeed'teki Cafe Laforgue takipçilerine ne kadar ayıp ettiğimin farkındayım ve onlardan özür diliyorum. İşin doğrusu ben de Cafe Laforgue'u çok özledim. Cafe Laforgue'da yaptığımız korsan faaliyetlere bir süre bu blog içerisinde devam etmeyi düşünüyorum. Eğer bu blog ihtiyacı karşılamayacak olursa duruma göre yeni bir blog da açabiliriz.


Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

1 yorum:

  1. Korsan Faaliyet için tıklayınız yazan yerden albümü indirebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...